Omega 3 och Omega 6 ingår i gruppen fleromättade fetter och kroppen behöver dem för att fungera väl. Kroppen kan inte få i sig dem naturligt utan det krävs att vi får i oss dem via maten. De vanligaste livsmedlen som innehåller Omega 3 är feta fiskar och rapsolja.
Det nödvändiga fetterna
För att vår kropp ska fungera behöver vi de livsnödvändiga fleromättade fetterna. Genom ett högre intag av fleromättade fetter minskas risken för sjukdomar i hjärta och kärl, därför är det viktigt att se till att vi får i tillräcklig mängd. Förutom att stärka hjärta och kärl behövs Omega 3 för att reparera och bygga upp kroppens celler, reglera blodtrycket samt stärka vårt immunförsvar. Får vi inte i oss tillräckligt via maten finns idag olika tillskott att köpa med Omega 3.
Vi svenskar får, enligt Livsmedelsverket i oss tillräckligt med Omega 3 via maten och det är sällan det behövs kosttillskott. Är man vegan eller vegetarian är det viktigt att få i sig tillräckligt med livsmedel så som valnötter, linfrön och rapsolja. För dessa kan det även vara bra med något kosttillskott eftersom de inte får i sig mängden fisk.
Omega 3 är nödvändigt att få i oss från tidig ålder och för spädbarn och barn behövs detta tillskott för att de ska växa och utvecklas normalt. För gravida kvinnor är även Omega 3 nödvändiga för att fostret ska utvecklas och ett bra tips är att som gravid äta mycket feta fiskar så som odlad lax, inlagd sill, makrill, utan miljögifter.
För att få i sig tillräckligt med Omega 3 kommer här Livsmedelsverkets rekommendationer;
- Använd flytande matfett så som rapsolja och vegetabiliska oljor
- Ät fis 2 till 3 gånger per vecka. En av dessa tillfällen bör vara fet fisk
- Använda matfetter innehållande mycket fleromättat fett så som nyckelhålsmärkta matfetter
Fakta i texten är hämtad från Livsmedelsverkets sida.