Urinvägsproblem kan vara genant och smärtsamt. Det vanligaste bekymret med urinvägarna är urinvägsinfektioner. Detta sker oftare hos kvinnor än oss män då kvinnor har kortare distans mellan urinröret och övriga genitala kroppsöppningar. Urinvägsproblem är betydligt vanligare än trott och påverkar samtliga kvinnor genom livet.

Vanliga symptom på urinvägsinfektion

De vanligaste symptomen på urinvägsinfektion inkluderar att du behöver kissa ofta, att det svider när du kissar och precis efteråt och att du har ont i nedre delen av magen över urinblåsan. Besvären minskar inom tre dagar och brukar försvinna inom en vecka. Om du får feber eller fortfarande upplever besvär efter en vecka är det bra att söka hjälp. Har du som kvinna haft flera infektioner på ett år bör du kontrollera att diagnosen är rätt och identifiera de faktorer som ökar infektionsrisken.

Tranbärsjuice mot urinvägsinfektion

Det finns flera skrönor som förespråkar att du ska dricka tranbärsjuice för att naturligt åtgärda urinvägsinfektioner. Flera källor påpekar dock att tranbärsjuice inte är effektivt mot infektionen. Det är gynnsamt för sjuka att försöka dricka mycket vätska för att driva ut bakterierna men det finns inga bevis på att tranbärsjuice skulle vara mer effektivt än vatten.

För att få hjälp med urinvägsinfektioner eller liknande problem, titta här.