Vad ska man egentligen äta för att må bra. Hur mycket fett, vilka fetter, och vad är kolhydrater? Ja det är mycket att tänka på det här med hälsan och kosten. Idag tänkte vi ge tips om det omhuldade fettet.

Kokosnöt

Ofta så kopplas fett ihop med fetma och övervikt – av uppenbara orsaker. Detta är dock en lite snedvriden syn på verkligheten eftersom det inte riktigt är hela sanningen om vad som faktiskt skapar övervikt och fetma. Socker och andra kolhydrater spelar också en stor roll för detta.

Fett – viktigt för kroppen

Kroppen behöver fett eftersom den använder fett som energi, som gör att vi orkar stå upprätt. Däremot så är det så att det finns olika typer av fettsyror som är mer eller mindre nyttiga. Idag tänkte vi berätta om en typ av fett som är nyttig för kroppen och hjälper till att bibehålla andra viktiga fettsyror som Omega 3. Det är kokosfett/kokosolja vi syftar till.

Omega 3 och Omega 6 är som vi skrivit om, fleromättade, essentiella fettsyror som är livsnödvändiga för kroppen, men som inte kan tillverkas av kroppen själv och måste tillföras genom fet fisk eller kosttillskott. Kokosolja innehåller inte Omega 3 eller Omega 6, men vad den däremot gör är att den hjälper kroppen att bevara dessa viktiga fettsyror i kroppen.

Kokosfett

Kokosfett är utmärkt att använda i matlagning, vill du inte ha kokossmak på det du tillagar så kan du använda dig av ångdestillerat kokosfett eftersom det genom nämnda ångdestillering har borttagits smakämnena i fettet och du kommer att ha ett neutralt smakande fett.

När du köper kokosfett så gäller det att välja rätt typ av kokosfett. Det nyttiga som vi nu skrivit om skall inte förväxlas med de som vanligen finns att köka i livsmedelsbutikerna i ”silverfärgade” block. Detta fett är härdat och blekt, i den processen så förloras många av de goda egenskaper som kokosoljan har från första början.