Hälsan är idag ett hett ämne. Det kommer ständigt nya rön, studier hos forskarna och artiklar i tidningar. I takt med att kunskapen borde bli allt större så blir ohälsan detsamma. Om vi nu vet så mycket om hur vi ska sköta om oss och våra kroppar, hur kommer det sig att så många lider av psykisk och/eller fysisk ohälsa av olika slag?
Ohälsan har många ansikten
Det är nog svårt att säga en orsak till ohälsan. Troligtvis är det flera olika faktorer som på egen hand, eller i samverkan med varandra, skapar förutsättningar för att vi ska må allt sämre. På den psykiska fronten ser man fler och fler som drabbas av depression, ångest, panikångest eller sjukskrivs för utmattningssyndrom. Även den fysiska hälsan försämras med övervikt och fetma samt relaterade sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns mycket man själv kan göra för sig själv och sin hälsa, för att slippa drabbas av många av de här problemen.
Vad kan vi själva göra?
Det finns några saker som påverkar vår hälsa, och där vi själva kan ha ett starkt finger med i spelet. Det är:
- Kost
- Motion
- Sömn
- Stress
- Alkoholvanor
- Rökning
- Droger
Kosten, vad vi väljer att stoppa i oss, har en enorm betydelse för hur vi mår. Det kommer hela tiden nya trender som säger åt oss vad vi ska äta. Dieter och ”livsstilstrender”. Faktum är att det inte går att säga ett sätt som är det rätta. Vi är alla olika, trots att våra kroppar fysiologiskt ser likadana ut (med vissa avvikelser förstås). Några av oss mår bra av att äta lågkolhydratkost, andra mår bra av att plocka bort gluten, några behöver öka proteinintaget och andra mår bra av att byta ut de flesta kolhydrater mot fullkornsprodukter. För vissa passar en kryddning bäst, andra passar för en annan eller ingen krydda alls. Man får prova sig fram för att se vilken kost som tar bort magont, huvudvärk och gör oss pigga, friska och glada!