Att vara gravid innebär många nya intryck. Det finns mycket som behöver fixas inför det annalkande barnet och det kan vara lätt att bli förvirrad i alla förberedelser. Barnsängar ska fixas, kläder ska köpas och mammaledigheten ska planeras. Mitt i allt det är det viktigt att inte glömma bort dig själv. Den gravida kroppen utsätts för hård påfrestning, och det är centralt att du lyckas hålla den i bra skick för att du inte ska drabbas av jobbiga konsekvenser senare. Dessutom påverkas ditt ofödda barns hälsa av ditt mående. Särskilt viktigt är det att få i sig rätt vitaminer och mineraler när du är gravid.

Om du äter en rik och varierad kost har du tagit ett första steg mot att få i dig all näring du behöver. Maten är grundbulten för ditt näringsintag och bör alltid utgöra en majoritet av allt du får i dig. Samtidigt är det inte säkert att din kost innehåller allt som du bör ha. Då gäller det att försöka lista ut vad du kan ha för bristämnen i kroppen. Det finns några vitaminer och mineraler som är särskilt vanliga att ha brist på bland gravida. Du kan läsa mer om det på Graviditetskollen.

Järn är något som många gravida inte får i sig tillräckligt mycket av. Problem som uppstår vid järnbrist är en trötthet som kan gå ut över ditt vardagsliv. Det kan exempelvis göra att du inte klarar av ditt jobb eller så blir du en sämre kompis eller flickvän. En annan vanlig bristvara är Omega-3. Det är också något som påverkar ditt psykologiska mående – och det är alltid bäst att försöka kompensera för ämnen som du har brist på. En tredje del är D-vitamin som också är extra vanligt att lida brist på när du är gravid. Som tur är kan du få i dig alla tre ämnen på ett enkelt sätt via kosttillskott.