Det finns nog inget så otäckt som att vara med eller se en olycka och inte veta vad man ska göra för att hjälpa den person som blivit drabbad. Det flesta av oss har någon gång hört talas om framstupa sidoläge och kanske även provat det i skolan eller på arbetsplatsen. Något som dessvärre inte så många har lärt sig är HLR – hjärt- och lungräddning.

Ungefär hur det går till vet nog de flesta i teorin. Däremot är det få som fått chansen att lära sig det praktiskt. Det är en viktig kunskap att ha eftersom det i nödlägen ofta handlar om minuter eller ibland sekunder för att rädda liv. Du kan till exempel gå en kurs eller införskaffa dockor föreställande olika åldrar för att träna HLR. Det skiljer sig en hel del mellan att ge HLR till ett litet barn och en fullvuxen person.

Om man har ett företag, idrottsklubb eller annan verksamhet där många personer vistas så är det en sann livsinvestering att köpa en hjärtstartare. Denna kan betyda skillnaden mellan liv och död till dess att ambulansen kommer. Och det handlar inte alltid om äldre personer som många tror. Det finns 18 – 20-åringar som kan få hjärtstillestånd ibland utan anledning och ibland om de till exempel tränar och påfrestar hjärtat vid en infektion i kroppen. Tveka inte att gå en utbildning, eller varför inte boka in en föreläsning med träning av HLR för alla som är aktiva eller för dina anställda på företaget?

Med dessa kunskaper kan man sedan hjälpa till i situationer där personer behöver hjälp tills ambulansen kommer fram. Just nu finns det ett program kallad SMS Livräddare i Stockholms län och Västra Götaland där man som privatperson utbildad i HLR kan få meddelanden i sin mobil om misstänkta hjärtstopp i närheten av där man befinner sig. Normalt sett blir man meddelad om man är inom 500 meter av platsen och blir då även hänvisad till var man kan hitta den närmaste hjärtstartaren.