Det är främst äldre människor som börjar få svagt eller dåligt hjärta på ett sätt eller annat, men det förekommer även bland yngre i en del olyckliga fall. Nu kan man ju tro att det inte är bra att träna med ett dåligt hjärta men faktum är att träning är ett bra sätt att stärka hjärtat. Nu beror det ju på vilket hjärtproblem man talar om och vi rekommenderar att man läser upp sig på en sajt som Hjärt-Lungfonden och talar med sin läkare innan man börjar med en träningsregim.

äldre_par_tränar_504878389

Träning är som sagt i många fall väldigt bra, men det är viktigt att man gör skillnad mellan träning och hård träning. Det är därför viktigt att man får tydliga riktlinjer om hur man bör träna när man har dåligt hjärta. Och för att belysa vikten av att träna överhuvudtaget visar studier att inaktivitet kan dubbla risken för plötslig död.

Många har sett goda resultat med kombinationen styrketräning och lätt konditionsträning, som jogging eller stavgång. Stavgång kan vara ett mycket bra alternativ då det är en form av konditionsträning där man enkelt kan anpassa intensiteten och samtidigt får muskelträning.

Vad man dock tränar är det bra att vara förberedd för alla eventualiteter. Ett bra tips är att alltid träna med någon utifall något skulle hända. Vill man vara extra säker kan man se till att det alltid finns saker som hjärtstartare till hands.

Det är också viktigt att man noga lyssnar på sin kropp när man tränar. Om något inte känns bra bör man omedelbart sluta med det man håller på med och vila. Går det inte över är det bäst att kontakta vårdcentralen eller till och med ringa 112 beroende på hur allvarligt det känns.