När du ska börja träna inför ett cykellopp som Vätternrundan är det viktigt att välja ett träningsprogram som passar din träningsbakgrund och din vardag. Det är också viktigt att du har rätt utrustning.

Utrustningen

För att få ut det bästa av din träning behöver du först och främst en racercykel som känns bekväm. Cykelkraft har ett brett sortiment att välja mellan. Sedan behöver du passande kläder. Att investera i cykelbyxor med vadderat säte är en särskilt bra idé då du kommer att tillbringa många timmar på cykelsadeln. En bra hjälm är A och O, och tänk också på att du kan behöva passande regnkläder för att även kunna ge dig ut när det är dåligt väder.

Träningsprogram

Cykla.se finner du bra program utformade av cykelcoachen Mattias Reck. Mattias Reck har delat upp sitt träningsprogram i fyra grupper beroende på vilken träningsnivå man eftersträvar. Hur mycket man behöver träna skiljer sig från person till person.

Det första träningsprogrammet kallas för Sub8. Den är speciellt anpassad för de som nästan tränar på elitnivå med 5 dagars träning per vecka. Du har cyklat under vintern eller kanske ägnat dig åt flera timmars spinningspass under helgerna. När träningssäsongen kommer igång i mars kan du smidigt komma in i bland annat intensiva fartträningar i grupp.

Sub10 är till för dem som redan har god fysik eller är på god väg att bli en rutinerad cyklist. Du har förmodligen redan deltagit i några motionslopp och tränar 3-5 gånger i veckan. Det blir en blandning av intensiva korta pass och lugnare långa pass.

Sub12 passar för personer som redan fått en försmak av motionslopp och vill bli snabbare för det här året. Träningen är som mest 3 gånger i veckan, alternativt 4 gånger om du vill utvecklas fortare. Fokus ligger på att utveckla kondition på långdistans varvat med några hårdare pass.

Är du nybörjare så är Sub15 helt perfekt för dig. Här är det inte tid som räknas utan själva genomförandet. I början räcker det med 2 dagar i veckan, men för att klara av Vätternrundan får du så småningom gå upp till 3 pass. Det blir främst långvariga pass för att kroppen ska vänja sig vid de långa distanserna.

Med rätt träningsprogram och rätt cykel är du en bra bit på väg!