Hälsoyrken finns det gott om och utsikterna för framtiden ser bra ut. Det kommer att finns arbete för den som vill hjälpa sina medmänniskor. Frågan är bara vilken typ av arbete om intresserar dig?

Utbildning

I princip alla hälsoyrken kräver utbildning och examen för att söka. Vill du bli läkare eller sjuksköterska behöver du studera i cirka fem år innan avlagd examen medan undersköterska och naprapat har kortare utbildningar. Det finns också specialiserade utbildningar för dem som vill jobba med fotvård, som optiker, apotekare eller personlig tränare. Det finns högskolor och universitet runt om i hela landet som erbjuder hälsa- och vårdutbildningar.

Arbete

Det finns mycket kritik att ge för arbetsvillkor och löner inom det statliga vårdsystemet. Många sjuksköterskor och läkare har varit nära strejk på grund av detta. Andra vänder sig till privata institutioner eller arbetar med jobbkonsulter som hittar uppdrag åt dem. Du kan välja om du ska jobba på sjukhus eller vårdcentral, för landsting eller privat. Inom en del yrken är det vanligt att du öppnar ditt eget företag.

Att arbete med människor och vara deras hjälp, tröst och stöd är givande och viktigt arbete. Men det betyder också att det kan vara tufft, det krävs mycket av dig som person att orka med. När man jobbar nära människor är inte alla stunder glada.

Akademisk hälsa

Är du intresserad av hälsa men vill inte jobba nära inpå människor kan du välja den akademiska vägen. Det behövs alltid forskare och utredare inom vården. Vi behöver hitta botemedel mot sjukdomar och förbättra vården på alla nivåer.

Eller så kan du vara mer administrativ, ett återkommande yrke som det råder brist i just nu är medicinska sekreterare. Andra administrativa uppgifter är ekonomi, kundtjänst, arkiv och teknisk support. Det finns otroligt många titlar att få inom hälsoyrken, frågan är bara vad du är mest intresserad av?