Skidåkare

Få träningsformer slår en solig dag i skidspåret. Skidåkning är i sig en rolig och utmanande aktivitet, men den bit som tar sporten än längre, är det faktum att den utövas utomhus i naturen. Den friska luften och den fysiska ansträngningen på hela din kropps muskulatur, plus det faktum att få sporter är så pass bra för konditionen, gör det svårt för andra sporter att konkurrera om dess plats i våra hjärtan.

En liten titt i backspegeln

Skidåkningen är nog utan att gå till överdrift en av de Svenska nationalsporterna. Även historiskt sett om vi tittar tillbaka hittar vi en av våra gamla kungar skidandes fram för sitt liv. Vi talar såklart om Gustav Vasa och dennes möjliga flykt från Norge år 1521. Denna historiska händelse är dessutom uppkomsten till dagens kända Vasalopp, världens längsta långlopp på skidor och en starkt förankrad svensk tradition, som många provar på någon gång under sitt liv.

Vi svenskar har sedan urminnes tider älskat våran natur och att få kombinera våran motion med frisk luft och upprepade stavtag är därför en rotat favorit hos det svenska folket. Snön är såklart en starkt bidragande orsak och att det förr var ett av de enda sätt folk hade möjlighet att ta sig fram med vintertid.

Förberedelser

Det har på de senaste decennierna hänt massor när det kommer till skidutrustningarna och preparationerna av dessa. Speciella dressar med minimalt vindmotstånd som ändå håller värmen och som transporterar bort väta och håller kroppen torr. Stavar med exakt längd och olika hårdhet. Skidor gjorda speciellt för klassisk åkning, eller för skating (fristil). Vad många skulle hävda vara det viktigast av allt, förutom att ha en utrustning som faktiskt fungerar och är helt intakt, och som gör skidåkningen extra angenäm är skidvallan.

Här gäller det att ha ett bra glid, likaså som ett bra fästa och detta säkrar du med den bästa skidvallan på marknaden. Att applicera vallan är inte alltid en dans på rosor och det kan därför vara bra att ta kontakt med en specialist i ämnet. Vi kan lova dig att du kommer att känna att det varit värt varenda krona, när du upptäcker charmen i ett glid som är näst intill perfekt och hur mycket lättare och roligare åkningen då blir i sin helhet.

Sist men inte minst vill vi önska er alla en trevlig dag ”i fäders spår – för framtids segrar”.