Vintern är en väldigt vanlig tid för bland annat förkylningar. Och medan vi inte kan undvika dem till hundra procent, finns det fortfarande mycket vi kan göra för att skydda oss från dem och behandla dem om vi drabbas.

Det uppskattas finnas över 400 förkylningsvirus idag. Med siffror som dessa är det ju lätt att förstå varför det är en sådan vanlig sjukdom. Som tur är är de också rätt så lindriga jämfört med andra sjukdomar vi kan drabbas av.

Att fler drabbas av förkylningar just på vintern har mer än en orsak. Till att börja med vistas vi mer tid inomhus med andra människor. Detta ökar risken att vi smittar ned varandra, speciellt familjemedlemmar.

Men vintern påverkar även själva förkylningsviruset. I den torrare vinterluften minskas vätskan som omger viruset. Det blir därför lättare och kan därför färdas längre perioder i luften. Vilket gör att viruset har större chans att smitta någon.

Vad vi kan göra för att skydda oss bättre från vinterförkylningar börjar med att vara försiktig med att föra händerna till ögon, näsa och mun då detta är där förkylningsvirus är som bäst på att infektera oss. Att regelbundet använda handsprit eller handdesinfektion av andra slag är också ett bra sätt att hålla sig säker. Och i den utsträckning det är möjligt är det så klart även rekommenderat att undvika att umgås med personer som redan är smittad.

För en bakterieinfektion kan man använda antibiotika som en kur för att snabbare bli frisk. Men för en virusinfektion som förkylning finns ingen liknande lösning. Det finns dock en mängd receptfria mediciner som kan hjälpa till att lindra symptom som hosta, snuva, täppt näsa, huvudvärk och mycket annat. Att använda sig av dessa kan hjälpa en i vardagen, men det är viktigt att komma ihåg att fortfarande se till att vila under sjuktiden.