Smärta är något som vi alla drabbas av: ibland vid små vardagsolyckor som inte kräver behandling, men nu och då uppstår den där besvärande värken som inte går över på några minuter. Hur tar du bäst hand om smärta och vad är det viktigt att tänka på?

ryggont

Varför känner vi smärta?

Smärtan är kroppens varningssignal och varnar oss för att något har hänt som kan vara skadligt för kroppen: ett sår, ett benbrott, en brännskada eller något annat. Men det kan även ha psykiska orsaker. Forskning har bevisat att rygg- och nackbesvär till stor del påverkas av hur vi mår. Stress och vantrivsel gör inte bara att vi mår dåligt utan kan också ge dig ”ont i ryggen”.

Försök först ta reda på vad som orsakar smärtan

Har du haft smärtan länge eller är den tillfällig? Om smärtan inte går över så bör du undersöka om det finns bakomliggande orsaker och du kanske bör ta kontakt med sjukvården. Det är enklare att ta hand om, förebygga och leva med smärtan om du vet vad den beror på.

Exempel på vanliga orsaker:

  • Oro och stress kan göra att du omedvetet spänner dig, får ont i muskler mm.
  • Om du sitter fel eller har annan olämplig arbetsställning kan det ge dig värk i nacken.

Lösningen kan vara att ta små korta pauser och, i den mån det går, att förändra och variera arbetsställningen.

Motion

Kan man bli av med smärta genom motion? Instinktivt kan det kännas som att det är bättre att ta det lugnt och vila, men istället mår tydligen kroppen och framför allt ryggen bättre av att röra på sig. Många gånger är fysisk aktivitet ett bra sätt att bli av med värken, då blodcirkulationen ökar och alla kroppsfunktioner påverkas på ett positivt sätt. Men naturligtvis ska man göra detta endast på rekommendation av läkare.

Kyla eller värme

Värme och kyla kan ofta dämpa lindrig och tillfällig smärta. Kyla mot akuta skador som blåmärken, stukning och vrickning. Värme känns ofta behagligt mot muskelvärk och menssmärtor.

Naprapati, Kiropraktik, Akupunktur

Dessa metoder är vad man kallar alternativa metoder som vissa beaktar vid val av behandlingsform av olika åkommor. Är du osäker på vad som är rätt för dig, rådgör alltid med en läkare innan du påbörjar behandling.

Massage och avslappning

Massage stimulerar blodcirkulationen i musklerna och aktiverar kroppens eget morfin, endorfin. Dessutom förhöjs halten av oxytocin, ett hormon som har en avslappnade verkan. Massage ger dock en relativt kortvarig effekt. Värk som orsakas av muskelspänningar kan ofta lindras med massage och olika avslappningsövningar. Detta eftersom smärta i musklerna gör att du spänner sig ännu mer och avslappning kan hjälpa dig att komma ur den onda cirkel du lätt kan hamna i.

TENS – Elektrisk stimulering av nerver

Transkutan Elektrisk NervStimulering är en metod att lindra smärta genom att med elektriska strömmar stimulera nerver under huden. På så sätt aktiveras kroppens eget smärtlindringssystem.

Smärtstillande läkemedel

Det traditionella sättet att bota smärta i västvärlden är ju receptfria medel som t ex Magnecyl, Ipren, Alvedon, Treo eller receptbelagda som Citodon, Panocod och Distalgesic. Oavsett tillgång ska man ju såklart endast ta receptbelagda smärtstillande på rekommendation av läkare.